Om værkerne

 

Når jeg maler og laver skulptur trækker jeg på et stort lager af kunstværker og naturoplevelser. I erindringen er noget ordnet og noget kaos. Det er det, jeg har i spil når jeg arbejder med mine værker. Med mine værker ønsker jeg at invitere beskueren til en udforskning og en væren. Det kan være figurer, symboler og fortællinger, der dukker op. Det kan være en særlig tilstand, en særlig ro, en glæde eller en spænding. En befinden sig ved ikke helt at vide, hvad dette værk forestiller, men alligevel være tiltrukket af det. Det kan være musik, der fornemmes, det kan være et drama der udspiller sig i komposition og farve.

Jeg arbejder både langsomt og hurtigt i en undersøgende malerproces , jeg bygger op og river ned og bygger op igen og igen. Jeg er optaget af hvordan farve, penselstrøg, spartel og blyant skaber drama i billedfladen og af hvordan øjet vil bevæge sig rundt i billedfladen? Hvordan giver den maleriske gestus billedet liv og retning?

I arbejdet med skulptur er jeg inspireret af dekonstruktion og rekonstruktion. Jeg arbejder med at sammenføje stykker af træ som tilhugges i ny form. Overfladen bearbejdes med en særlig græsk økse og stemmejern. Der opstår herved rumlige billeder ud af form og flade.

At male er for mig en stadig udforskning, en rejse hvor jeg undersøger, undres og overraskes over hvad jeg møder. En rejse hvor jeg hele tiden opdager nyt og fascineres af farvernes magi. Indimellem stopper jeg op ved slutningen af en arbejdsdag og noterer hvad jeg har opdaget gennem dagens arbejde. Jeg har i tidens løb opbygget mit eget system og får sat ord på den flygtige proces det er at male på min måde. I processen penduleres mellem at jeg bygger stramt op, at jeg river ned og at jeg lader ”det vilde” komme til. Orden og kaos veksler og værket kommer til live.

www.troels-hiort-lorenzen.dk